Categories
'i dag' (Danish) Blogs Bookmarks Education/Undervisning Frivillig arbejde Historier/Stories Undervisning

Apologetik – Jeg er en velintegreret dansker

As-Salam – 99 Names of Allah – TheOnlyQuran.com

Indledning

Apologetik (græsk – απολογία apologia) betyder forsvar af en position under angreb og bruges om (kristent) trosforsvar.

Så er der ildebrand igen og igen rammer det tæt på.

Det handler naturligvis om attentatet mod Charlie Hebdo.

Hvorfor rammer det mig tæt? Her er et par grunde.

  • Min gamle favorittegner Georges Wolinski blev dræbt i angrebet (jeg hyldede ham ved at oprette artiklen på Wikipedia)
  • I 1980’erne kom jeg ind i en dansk-fransk familie med stærke forbindelse til det intellektuelle miljø i Paris og min daværende kærestes mormor, May Picqueray, var militant anarkist, i dag er der næppe tvivl om at hun ville have været betegnet som terrorist.
  • De sidste 11 år har jeg arbejdet som frivillig lektiehjælper i den såkaldte ghetto Mjølnerparken og jeg har mange bekendte med muslimsk baggrund

Apologetik

Nettet flyder over med islamkritik, og jeg faldt over en opdatering i en Facebook-gruppe som er ganske symptomatisk.

Muhammed giftede sig med en 6-årig, og Muhammed hyldes af muslimer som det bedste menneske der nogensinde har eksisteret, og hans måde at være på er et eksempel til efterfølgelse, så derfor er giftemål med småpiger i islams øjne legalt.

Det er da ren Erasmus Montanus logik.

Jeg er skam ganske klar over at der finder giftermål mellem mindreårige sted i lande der kaldes islamiske, men talene siger at det er faldende og det finder primært sted i afrikanske lande og jeg har aldrig set det praktiseret blandt mine danske venner der bekender sig til islam.

Herudover hiver islamkritikere ofte citater frem der skulle opfordre til drab på ikke-muslimer.

Her er mit religionsforsvar, som jeg nu hellere vil kalde kulturforklaring, og det var udløst at trådstarterens spørgsmål om hvorvidt der findes koranvers det opfordrer til drab på vantro samt børneægteskaber.

Det meste af den slags er løgn og latin (eller arabisk), som regel baseret på et enkelt, eller få, koran-vers taget ud af sammenhængen og dårligt oversat (typisk drejer det sig om Kapitel 9, vers 5 sværdverset).

“9:5. Når de fire forbudte måneder (efter kundgørelse af pagtens opløsning) er ovre (og afgudsdyrkerne begår fjendtlige handlinger imod jer), da dræb dem, hvor I end finder dem. Tag dem til fange, omring dem, læg jer i baghold og pas dem op overalt. Men hvis de (oprigtigt) angrer og (frivilligt) slutter sig til jer ved at forrette bøn og give almisse, da sæt dem fri. For Gud er tilgivende og barmhjertig.”

Naturligvis findes der mange oversættelser, og afgudsdyrkere ses ofte oversat som “vantro”, men det dækker altså IKKE “bogens folk” (kristne og jøder) selv om det ofte ses oversat således, afgudsdyrkere (polyteister) kunne f.eks. være Hinduer.

Hvis en pagt med afgudsdyrkere brydes er der en fire måneders periode inden muslimer kan forsvare sig selv mod angreb.

Dette er naturligvis en fortolkning, men sjældent den man ser blandt mørkemænd og kvinder på Facebook

Derudover skal det, som f.eks. også biblen og relativitetsteorien, ses i sin fulde sammenhæng. Altså man skal IKKE læse Al-Quran som Fanden.

Min kilde er http://www.islamstudie.dk/

Det er MEGA-trættende at deltage i de endeløse religionsdebatter på Facebook som igen og igen hiver 9:5 frem, hvis man går i mod dem får man “tæsk”

Det men [red:sic] pædofilien hænger nok i høj grad sammen med at Muhammed efter sigende blev gift med Aisha da hun var 9 år, hvem ved hvordan normal praksis var i de 7’ende århundrede også på disse breddegrader? Der er sikkert stadig sager i stammesamfund hvor man gifter piger bort i en meget tidlig alder, men det hænger også sammen med at den forventede levealderen er meget kort, og hvad var den giftemodne alder i Danmark mon i det 7’ende århundrede?

Men jeg bliver nødt til at diskutere dette med mine muslimske bekendte, og det har jeg heldigvis rig lejlighed da jeg faktisk kender mennesker der er troende muslimer i varierende grader spændende fra det jeg vil kalde “kulturmuslim” til stærke 5-søjle muslimer.

Jeg kan kun sige at de muslimer jeg kender er ganske almindelige fredelige mennesker og det har været berigende at lære dem at kende. Der er mange ting vi er uenige om og man kan nogle gange under sig over nogle holdninger, men kun ved at mødes kan vi nedbryde barrierne og forhindre misforståelser og manglende følsomhed og respekt over for andre kulturer.

At blive en velintegreret dansker

Da jeg begyndte at færdes steder hvor flertallet bekender sig til Islam var det svært, f.eks. blev jeg vildt provokeret over at en mand nægtede at give en af de kvindelige frivillige hånden, med kommentaren om “at det forbød hans religion ham”. Demonstrativt gav jeg kvinden hånden og derefter gav jeg ham hånden.

Det ændrede sig lidt for mig da jeg første gang kom ind i et muslimsk hjem, og spurgte om hvad platterne med arabiske tegn betød. Det var nogle af Guds 99 navne. At Gud havde flere navne var nyt for mig, det er ikke kun Akbar (stor) men også Wadud (barmhjertig).

Islam var ikke helt så monoteistisk og firkantet som jeg troede, man anerkender at Gud har mange kvaliteter, herunder barmhjertighed.

I løbet den tid jeg er kommet i Mjølnerparken har jeg modereret mit ønske om at opnå forbedret integration gennem at promovere min overlegne, i egne øjne, kultur til at det er noget der tager tid og at vi kan lære meget af hinanden. Tryk avler modtryk, og i takt med den stigende negative diskurs f.eks. i forhold til Hijab (slør), har jeg kunne mærke en øget interesse for at gå med det det.

Det gør ondt på mig og mine muslimske venner når vildledte muslimer stjæler alverdens forsider.

Efter 11 år som lektiehjælper i Mjølnerparken føler jeg mig nu som en velintegreret dansker, og en stor stor tak til de mange mennesker i Mjølnerparken der har lukket mig ind i deres liv.

Gør som mig, få nogle muslimske venner og bliv en velintegreret dansker, et godt sted at starte er at blive lektiehjælper, det kan f.eks. være i Mjølnerparken, hvor jeg er dagskoordinator om mandagen fra 17:00 til 19:00 på Hothers Plads 2, 2200 København N.

Jeg håber at vi ses.

Ikke-fundamentalistisk Islam

Jeg vil lige slutte af med mit favorit citat fra Al-Quran, her i oversættelse fra islamstudie.dk. I det hele tager er Sûra al-baqara smuk, smuk poesi.

2.112.

Enhver, der helt og holdent giver sig hen til Gud og er retfærdig (muhsin), vil blive belønnet af Herren. Han behøver hverken frygte (dommen) eller sørge (over afgørelsen).

Dette er da alt andet end fundamentalistisk og jeg har diskuteret dette med en Imam fra Islamisk Trossamfund. Han var så elskværdig at ville diskutere dette med mig, jeg har nemlig ofte blevet mødt afvisende med “det er din fortolkning”, hvilket også er den anbefalede handling for muslimer når de konfronteres med (uoplyst) kritik af deres Islam.

Imamen gav mig ret i at Herren og Gud ikke nødvendigvis betyder “Allah”.

Det er kompliceret med oversættelser af Al-Quran og der findes ekstremt mange. På Quran360 Web – القرآن kan man sammenligne dem, her f.eks. 2.112

Det korrekte er at gengive verset på arabisk, og det er det du ser øverst på siden.

I øvrigt lyder det smukt når Al-Quran reciteres, her er en recitation af Al-Baqara med engelsk oversættelse, vers 112 finder du ca. ved 28:40.

Se også

Kilder

2 replies on “Apologetik – Jeg er en velintegreret dansker”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *