Categories
Historier/Stories

Paddernes konge – Historien om Kong Skjold

Denne historie har været en skriveøvelse, tak til de tålmodige ører i vores, nu slumrende, skrivegruppe der kom med gode ideer.

Som 4 årig fik jeg en tøj-skildpadde af min mor i julegave. Dette blev starten på en livslang fascination af skildpadder, der kulminerede da jeg som 10 årig fik en levende Græsk landskildpadde. Den dag jeg fik skildpadden havde vi fået fortalt historien om Kong Skjold i skolen, så med vanlig sans for ordspil blev skildpadden, der var en han, døbt Kong Skjold.

Kong Skjold er den sagn konge der er omtalt i den første danske historiker, Saxo Gramaticus, værker. Ifølge myten ankom Kong Skjold, som spædbarn, ombord på et forladt vikinge skib. Da det var umuligt at afgøre hvor skibet var kommet fra, blev det opfattet som et tegn fra guderne, og et sådant tegn kunne næsten kun tolkes derhen at barnet var udpeget af skæbnen til blive konge. Spædbarnet blev fundet liggende nøgen på et vikinge skjold, hvilket er forkaringen på navnet. Historien om Kong Skjold er tilsyneladende en myte, der er sammenstykket af mundtlige overleveringer, med lån og inspiration fra islandske sagaer og den bibliske Messias. Som de fleste andre myter er der sikkert en kerne af sandhed i den.

At skildpadder er sløve dyr er i øvrigt forkert, de er faktisk utroligt aktive sålænge temperaturen ikke bliver for lav. Min Kong Skjold stillede faktisk engang op i et skildpadde væddeløb.

Det viste sig at Kong Skjold kunne løbe meget hurtigt, han vandt nemlig alle de løb han stillede op i overlegen stil. Skildpadde væddeløbene var arrangeret af en dyrehandel der havde specialiseret sig i eksotiske dyrearter, så præmierne for at vinde var ret bizare, en levende baby boa-slange eller en levende baby Nil-krokodille. Til den mindre eksotiske afdeling hørte et gavekort på 100 kroner til dyrehandlen.

Da jeg skulle have overrakt min præmie blev jeg først præsenteret for krokodillen – speakeren garanterede at den ville blive mindst 3½ meter lang. Krokodillen var meget uhyggelig, jeg syntes den var et gab fyldt med tænder. Slangen derimod, det var kærlighed ved første blik. Det var så tydeligt at jeg ville have den slange, at mor råbte at jeg skulle tage gavekortet – og sådan blev det.

Slangen var brun, ca. 25 cm. lang, og den havde fuldstændig sorte øjne. Det var helt fantastisk at røre ved slangen, der slet ikke føltes som jeg havde forventet, slanger er bløde og slet ikke slimede.

To uger senere deltog Kong Skjold i De Danske Mesterskaber i Skildpadde Væddeløb, hvor han blev nummer to, slået på målstregen af en anden royal, Kong Konstantin.

En aften et par år senere opførte Kong Skjold sig pludselig meget underligt, jeg troede at han var alvorligt syg. Forklaringen kom da jeg fandt to æg lagt af Kong Skjold…Kongen viste sig at være en Dronning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *