Categories
'i dag' (Danish) Blogs Education/Undervisning Open Source Technology

Linuxforum BoF day 2006: Noter fra sessionen om Åbne standarder

Linuxforum BoF dag, 28. oktober 2006Linuxforum BoF dag 2006

I løbet af Birds of a Feather sessionen om Åbne standarder på Linuxforum 2006 tog jeg nogle få noter.

Generelt var der en god debat, og man må jo gang på gang understrege at der er STOR forskel på åbne standarder og åben og fri software (open source software).

Jeg fangede følgende kommentarer mod slutningen af debatten:

  • DKUUG har en mailing liste og en arbejdsgruppe indenfor standarder, den hedder std@dkuug.dk…Som der blev skrevet: “Også mig…”, så meld dig til denne liste
  • Vi har faktisk en åben implementering af dokumentstandarderne, det er den STØRSTE styrke
  • eAftale, som er Microsofts storkunde aftale med det offentlige er pt. til genforhandlig. Der er også forhandlinger om eneleverandør aftaler, eAftale skulle være 3 årig. Der er et notat i et ministerium der antyder at der kan spares 100 millioner ved at terminere eAftale.

Vi diskuterede også forhindringer for udbredelsen af OpenOffice og Open Document

  • Svært at få support og uddannelse
  • Svært at opdatere og installere
  • Dårligt integreret

Jeg kom til at tænke på Simon Phipps og Suaraz-Potts opfordring fra Linuxforum til at se at komme i gang med at lave små konsulent firmaer der tilbyder at løse den slags problemer, vi er vist ikke kommet så langt endnu.

Hvordan kommer vi videre:

Det er NU der skal rykkes!

  • Lav en rapport som ikke er afhængig af snævre industri interesser, men fremhøver de langsigtede fordele ved at vælge den åbne og fri vej, det handler IKKE om teknologi det her
  • OpenOffice skal godkendes af IT chefen i det offentlige, det kræver benarbejde
  • Vi skal “tæppebombe” IT-afdelingerne med “rigtige” standarder Begynd f.eks. at sende dokumenter til dem i Open Document formaterne, og hvis de ikke kan læse dem så henvis dem til B103, at de bare kan åbne det i Google apps eller hente og installere OpenOffice, det har de fleste da råd til. :DOC er IKKE en rigtig standard!
  • De nye tilgælgelighedskrav er en “Trojansk”, der kan bruges til at påpege at de offentlige myndigheder kan få store gevinster ved at anvende åbne standarder og open source

Debatten fortsætter på min wiki side (WiKim: Linuxforum_BoF_2006:Åbne standarder), kig forbi, du skal være så hjerteligt velkommen. Wikien kræver ikke registrering, og indholdet er udgivet under en fri dokumentations licens (FDL), men hvis du skriver noget, så registrer venligst, det gør det lettere at følge med i hvem der skriver hvad, og at afgøre at der ikke er tale om “spam”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *