Categories
'i dag' (Danish) Blogs Historier/Stories Kunst

Kender du det? “Artist Takes Every Drug Known to Man, Draws Self Portraits After Each Use”

For nylig blev min opmærksomhed rettet mod dette projekt

Artist Takes Every Drug Known to Man, Draws Self Portraits After Each Use

Altså en kunstner der tegner et selvportræt, efter at han har taget et stof.

På Facebook var der så en der stillede spørgsmålet, om der var nogle der kunne genkende sig selv?

Min første reaktion var at det kunne jeg ikke, men da jeg så kiggede siden igennem, gik det op for mig at listen over stoffer også inkluderede receptpligtig psyko-farmaka.

Det er mere min hjemmebane, eftersom jeg har været diagnosticeret med bipolar affektiv sindslidelse, det der nok er bedre kendt som manio-depressiv, siden 2005, og i den forbindelse har jeg taget to af de stoffer der er på listen, nemlig Zyprexa og Seroquel.

Zyprexa

Zyprexa er et anti-psykotisk stof, og det er det stof Psykiatrisk Center Nord i Glostrup (tidligere Nordvang), er under anklage for at have uddelt for meget af

Forsker rystet: Dobbelt op på psykose-medicin

Helt op til 100mg gennem længere tid. Jeg har selv været oppe i de niveauer (80mg), hvilket bestemt kan være nødvendigt efter psykoser. Min sag har været undersøgt, men der var ikke noget at komme efter.

Zyprexa tegningen viser folk der står i kø for at modtage deres medicin på en psykiatrisk afdeling, antager det er i USA. Det foregår dog normalt ikke på den måde, altså at man stiller sig i kø, når man får medicin på en psykiatrisk afdeling i Danmark, i hvertfald ikke på Glostrup. På Glostrup er det lidt mere menneskeligt, man kan i et tidsrum selv henvende sig, eller man kan vente til medicinen kommer rundt på en vogn. Dette er en af de ting der fungerer rigtig godt.

Hvis jeg skulle beskrive effekten af Zyprexa, så er at den skaber ro, og man sover rigtig meget, hvilket er yderst nødvendigt efter en manisk/psyktisk episode.

Zyprexa er et høj-teknologisk produkt, på hospitalet får man det som regel udleveret som en citrongul smeltetablet. Kunstneren skriver “Zyprexa: worth the wait”, det vil jeg nok ikke rigtig give ham ret i, men ingen tvivl om at det virker mod psykoser. Der er desværre også voldsomme bivirkninger, f.eks. forhøjet kolesterol.

Seroquel

Tegningen af effekten af Seroquel synes jeg rammer ret præcis hvordan jeg selv havde det, da jeg tog det. Jeg brød mig bestemt ikke om det, jeg følte det som jeg var i en “osteklokke”. Jeg tog dog også to andre slags medicin samtidig med Seroquel, så billedet kan jo være det er mere kompliceret.

Lithum

Lithium mangler på listen. Jeg kan skrive under på at det virker, det skaber orden i kaos. Hvis jeg skulle tegne effekten af lithium når man er manisk eller psykotisk, ville det være noget med et puslespil der blev samlet, eller måske fliser/brosten/legoklodser der bliver lagt.

Lithium er det psyko-farmaka der er det vigtigste stof i min terapi. Lithium modvirker manier og evt. psykoser.

Kender jeg det?

Jeg burde jo lave nogle selvportrætter af hvordan det føles at tage de stoffer jeg har prøvet. Jeg har faktisk lavet en del tegninger under nogle af mine indlæggelser, de fleste gik desværre tabt sidste år, og ingen af dem var selvportrætter. Men jeg har vist fundet ud af hvad det er der er udfordringen her :-).

Det er ikke rart at skulle tage stoffer, men det er nødvendigt, og jeg skal muligvis fortsætte med at tage dem resten af livet, så jo, jeg kan godt genkende mig selv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *