Categories
'i dag' (Danish) Blogs Education/Undervisning Rumforskning Videnskab

Rosetta, triader og de nørdede sammenhænge

Rosetta
Billede: Wikimedia Commons User:IanShazell

Siden der i sidste uge blev skrevet om det europæiske rumfartsagentur ESAs rumsonde Rosetta, har jeg fulgt interesseret med. Rosetta, der blev opsendt for 10 år siden, 2. marts 2004, og har retning mod kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Interessen i Danmark skyldes nok, i høj grad, at rumsonden har været i dvale i 31 måneder, og at strømforsyningen der i dag, den 20. januar 2014, skal vække rumsonden af sin tornerosesøvn, er leveret af det danske firma Terma.

Med sig har Rosetta et modul der skal lande på en kometen, og da jeg så navnet på den undrede jeg mig, landingsmodulet hedder nemlig Philae. I forvejen vidste jeg godt hvad både Rosetta og Philae hentydede til, jeg kunne bare ikke se sammenhængen.

Det er ikke unormalt at man navngiver rumsonder og landingsmoduler med den slags hentydninger og betydninger. F.eks. Cassini-Huygens-sonden, der blev sendt til Saturn. Det giver god mening. Huygens opdagede saturnmånen Titan, hvor Huygens-soden landede, og Cassini opdagede en del af Saturns måner. Klar sammenhæng.

For at vende tilbage til Rosetta, så har den sit navn efter Rosettestenen, en sten med inskriptioner på både egyptisk og oldgræsk. Da oldgræsk var kendt, havde man nu en nøgle til at tyde de egyptiske hieroglyffer.

Philae er et tempel i det sydlige Egypten tæt på Aswan, dedikeret til gudinden Isis.

Det var klart at der måtte være en forbindelse mellem Rosettestenen og Philae, udover Egypten. Det viser sig at Philae, eller rettere en obelisk der tidligere stod ved templet, også har en betydning i forståelsen af de egyptiske hieroglyffer.

Oversat fra engelsk Wikipedia:

På [Philae] obelisken er der to inskriptioner, en i egyptiske hieroglyffer, en på oldgræsk. Ved at sammenligne de to tekster, selv om de ikke var direkte oversættelser af hinanden, mente egyptologen William John Bankes at genkende navnene Ptolemaios og Kleopatra skrevet med hieroglyffer, dette blev senere bekræftet af Thomas Young og Jean-François Champollion, og hjalp Champollion med at afkode de egyptisk hieroglyffer.

Og så er der mere. Et af instrumenterne ombord på Rosetta hedder OSIRIS: forkortelse for Optical, Spectroscopic, and InfraRed Remote Imaging System. Hvad hentyder OSIRIS så til? Osiris er en egyptisk Gud, der i følge Osiris myten fik guden Horus sammen med gudinden Isis. Osiris myten er en voldsom og saftig historie, den fulde tekst kan findes på penelope.uchicago.edu Plutarch: Isis and Osiris

Tilsammen udgør Osiris-Horus-Isis en af de vigtige triader i egyptisk religion.

Jeg elsker den slags nørdede sammenhænge. Held og lykke til ESA med missionen, og søgningen efter de nye Rosettesten og Philae obelisker, og hils den kære Isis hvis i ser hende.

Kilder

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *