Categories
'i dag' (Danish) Blogs Bookmarks Open Source Technology

“Format wars”: CW – Bliver det uafgjort mellem ODF og Open XML?

(opdateret: 8-Jun-2007: 20:57)

Bølgerne går for tiden lidt højt i den danske verden for alt der er “åbent og frit”, og det skyldes en artikel i ComputerWorld.

Artiklen er baseret på et møde om dokument formater, arrangeret af DKUUG, SLUUG og KLID (danske foreninger/interessegrupper der bla. arbejder med åbne standarder, undertegnede er på DKUUGs mailinglister).

“Format wars”

Den efterhånden lange “formatkrig”, handler om hvilket format der i fremtiden skal anvendes til udveksling af dokumenter, ikke mindst når det offentlige kommunikerer med borgerene.

Krigen står primært mellem de to formater, ODF (Open Document Format) og OOXML (Office Open XML). ODF er en ratificeret ISO standard, OOXML er på vej til at blive det.

ODF-lejren (herunder DKUUG, IT-Politisk Forening, SUN – ikke mindst SUNs COSO Simon Phipps) mener der “kun kan være et format” (ODF). Det gør OOXML-lejren (mest Microsoft) sikkert også – OOXML forstås – de siger det bare ikke så højt.

Så ComputerWorlds budskab om at “fredspiben er tændt”, er overraskende, ikke mindst for undertegnede. Nicolai Devantier fra ComputerWorld starter sin artikel med disse ord:

ComputerViews: I kampen om hvilken åben standard vi skal benytte i Danmark efter årsskiftet, er både ODF og Open XML kommet nærmere målet.

Stridens parter ser nemlig ud til at have accepteret, at der skal være plads til begge.

Men er stridsøksen virkelig blevet begravet til fordel for en dobbeltløsning, hvor der er plads til, at ODF og Open XML lever side om side?

Parolerne om, at vi kun skal have ét format er i hvert fald stilnet af, og dualismen præger i højere grad debatten – og det fra begge sider.

Som ComputerWorld fremstiller det, lyder det jo som om format krigen er afblæst, og det er faldet “ODF lejren” (i form af DKUUG), voldsomt for brystet, de mener der er tale om manipulation, og artiklen har også resulteret i skarpe kommentarer fra den danske “ODF lejr” (vi skal jo nok passe på med at kalde det lobby ;-)).

Dokument filformater er “uinteressante”

Der er vist ikke den store tvivl om at undertegnede er solidt placeret i ODF-lejren, men jeg har nu lidt svært ved at se problemet med artiklen, der bare er en konstatering af at krigen ikke er så varm.

I øvrigt mener jeg at dokument filformater er ganske uinteressante, selv om åbne standarder på dette punkt er vigtige.

Vi skal ganske enkelt til at holde op med at sende kopier af filer til hinanden, men i stedet sende henvisninger til netadresser (URLer, links), så er det jo op til browseren og serveren at rendere/konvertere korrekt og dynamisk. Bemærk at Microsoft Office og Open Office jo i øvrigt også er en slags browsere, de anvendes dog ofte kun til at browse lokale kopier af indhold.

Vi glemmer også at det stadig er Microsofts “gamle” og lukkede DOC format og Adobes delvist åbne PD og da i høj grad (X)HTML, der er de virkelige de-facto standarder.

Sådan starter lavinen

Historien viser at det der sker er, at så snart bare en enkelt offentlig instution har købt MSO2007, så starter lavinen:

Først sendes der et OOXML formateret dokument fra en offentlig instution til en anden, herefter ringer telefonen:

Modtager af OOXML dokument: “Jeg kan ikke åbne dit dokument”!
Afsender af OOXML dokument: “Det er ellers skrevet i Word”
Modtager af OOXML dokument: “Det har jeg da, men jeg kan ikke åbne det”
Afsender af OOXML dokument: “Så skal du jo bare have den nyeste version”
Modtager af OOXML dokument: “Ah – udviklingen går jo så stærkt, og nyt er jo altid godt…Jeg taler med chefen, han siger jo altid at vi skal være på forkant med udviklingen…”

Hvorefter modtager bliver til afsender, og den ene offentlig instution efter den anden falder som de proverbiale domino brikker – *suk*.

Får DKUUG til at fremstå som utroværdige

Egentlig kan jeg ikke se det store problem med artiklen, udover at den naturligvis får. DKUUG til at fremstå som dybt utroværdige, da de (eller skal man sige vi) er placeret solidt i “ODF-lejren”. Det største problem lader til at være at Simon Phipps er fejlciteret:

Simon Phipps giver i et podcast til Computerworld således udtryk for, at han ikke udelukker Microsofts format og godt kan forstå, hvis politikerne vælger dobbeltløsningen.

Sagen er også kompliceret, krigen drejer sig nemlig reelt om noget helt andet, noget der ikke rigtig kan siges højt: nemlig at Microsoft Office 2007 (MSO2007) ikke skal indføres i det offentlige, og det er jeg helt enig i.

“Jeg viser dig verden som den er”

Men, husk:

“Redmond ligger på Sjælland, på Sjælland, på Sjælland…”
“Balmer ligger i udbrud…i udbrud…i udbrud…”

(undskyld til Nephew).

Se også:

One reply on ““Format wars”: CW – Bliver det uafgjort mellem ODF og Open XML?”

Tjah – at forvente it-kompetence, endsige en it-politik af danske myndigheder er at være optimistisk.

Jeg må dog notere, at det danske system med e-legitimationer i modsætning til det svenske virker på andre systemer end Windows.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *