Categories
'i dag' (Danish) Blogs Bookmarks Computere og Internet Education/Undervisning Historier/Stories Lektiehjælpen (Danish) Resources Undervisning

Min Kompetencemappe – Online database for real kompetencer

REALkompetencer Min Kompetencemappe Logo
REALkompetencer

En god veninde, gjorde mig opmærksom på at Undervisningsministeriet har opbygget en hjemmeside, Min Kompetencemappe, eller REALkompetencer.

Hun sendte mig faktisk bare et link i en mail med emnet “se her…” og uden nogen som helst forklaring på hvad det var for en størrelse. Det er sådan hun er, og det kan vi godt lide 😉

Her er et klip fra hjemmesidens forside, som forklarer hvad det er der er tale om.

Min Kompetencemappe er et personligt redskab til alle, som ønsker at få overblik over hvad de kan og har lært gennem tidligere uddannelse, på jobbet og på højskole, aftenskole og i andre aktiviteter i fritiden. Mappen er udviklet af Undervisningsministeriet som en hjælp til, at du kan dokumentere og få anerkendt din realkompetence.

Jeg må indrømme at var skeptisk, kan en statsinstitution virkelig udvikle noget sådan, og findes der ikke masser af privatudviklede profilsider på Internettet?


Men jeg besluttede at prøve det, og jeg er virkelig positivt overrasket. Det er faktisk ret let og intuitivt opbygget, og det er egentlig befriende at der ikke fokuseres på om man faktisk har gennemført en uddannelse, bare at man rent faktisk har deltaget, og hvis man har lært noget, hvilket man næsten altid har, så har man opnået en real kompetence, og det er noget værd, også når man taler med en arbejdsgiver.

Kommende fra en statsinstitution er hjemmesiden også behageligt renset for reklamer og den slags.

Nå, men jeg prøvede det, og efter ret kort tid havde jeg opbygget en simpel kompetencemappe, og nu kom jeg til det jeg fandt sejest:

Udfra sin registrering kan man generere hvad der kaldes en præsentation, her kan man udvælge de områder der er relevante, og få genereret et dokument der indeholder kun disse ting.

D.v.s. at man hurtigt kan generere tilpassede CVer, som er målrettet det job man søger.

Jeg fattede ikke ideen først, men da jeg så resultatet synes jeg faktisk det så ret godt ud, det der kom ud af det.

At bruge Min Kompetencemappe, havde vakt min nysgerrighed, og da jeg havde ikke hørt om projektet før, googlede jeg det lidt (såmænd bare en “jeg føler mig heldig” på “min kompetencemappe” ;-), og fik fat i et statusdokument fra Teknologisk Institut.

Heraf fremgår det, at hjemmesiden er udviklet af Teknologisk i samarbejde med faglige organisationer, kommunale organisationer og uddannelsesinstitutioner.

De uddyber også formålet lidt mere:

Projektets mål er at udvikle et værktøj, der kan understøtte den enkelte borger i afdækning og dokumentation af sine realkompetencer fra arbejdslivet med henblik på få dem vurderet og godkendt i en uddannelsessammenhæng. Værktøjet vil kunne styrke arbejdstageres adgang til uddannelsesmuligheder -især de, som ikke har papir på de formelle adgangskrav. I videnssamfundets og globaliseringens økonomiske konkurrence vil anerkendelse af realkompetence kunne mindske risikoen for marginaliseringen af de udsatte grupper: De lavest uddannede, ledige, indvandrere og nydanskere. Derudover vil værktøjet kunne styrke arbejdstageres mobilitet og karriereudvikling generelt.

Værktøjet vil være et frivilligt støtteredskab for den enkelte.

Se, det lyder jo straks vældig fornuftigt.

Fra mit virke som lærer i Sjakket, kan jeg oplyse at det er meget svært for den type unge netop at udfylde den slags, det er faktisk fantastisk svært at forestille sig hvor svært det er for dem, specielt når det selv falder en uendelig let.

Jeg har selv hjulpet denne type unge med at få udfyldt CVer, men med “Min Kompetencemappes” værktøj vurderer jeg at det, i tæt samarbejde med en vejleder, nu bliver meget lettere – ja faktisk muligt – for dem at sende professionelt udseende CVer i forbindelse med en job- eller uddannelsessøgnings situation.

Det betyder at det kan synliggøres for arbejdsgiveren, og mindst lige så vigtige for den unge selv, at den unge faktisk har nogle reelle kompetencer, på trods af manglende papirer

Jeg kan kun opfordre alle der arbejder med unge marginaliseringstruede til at hjælpe dem med at få udfyldt en Kompetencemappe, det er kun første gang det er besværligt, herefter har den unge et virkelig nyttigt værktøj i sin begrænsede værktøjskasse.

Tillykke til Undervisningsministeriet med et vel gennemført og relevant IT-projekt.

ps. Ikke helt styr på teknikken 🙁

Desværre oplevede jeg nogle stabilitetsproblemer, og det betyder desværre at jeg i skrivende stund ikke kan sende et link til en af mine færdige præsentationer :-(, så i selv kan se at jeg rent faktisk har nogle reelle kompetencer, på trods af at jeg er en autodidakt drop-out ;-), så i må tage mit ord for at jeg rent faktisk besidder nogle real kompetencer…

Hjemmesiden er nede på et ret så irriterende måde, hvilket betyder at der bare intet sker når man prøver at logge på – ingen fejlmeddelelse eller noget, man føres bare tilbage til startsiden.

Først troede jeg det var fordi mit password var forkert, så jeg bad om at få et tilsendt. Dette resulterede i at jeg fik et stack-dump fra en crashet .NET applikation.

Det var da ganske sjovt, fordi det hvoraf fremgik at “Min Kompetencemappe” benytter en Oracle Database.

Så vidt jeg kunne vurdere skyldes fejlen, som jeg ikke kan genskabe, en mistet forbindelse til Oracle Databasen, og den slags fejl opstår som regel når serveren eller applikationen har været genstartet, eller ikke været i brug i længere tid. Det kan også ske hvis man løber tør for ledige forbindelser til databasen, Oracle er lettere restriktiv på dette punkt, og det er ikke altid .NET udviklere er opmærksomme på dette, da de er vant til at arbejde med SQL Server.

Det gav mig også en indsigt i at der valgt en relativt fornuftig arkitektur, da forsiden kan vises selv om der ikke er adgang til databasen, det var først da jeg forsøgte at foretage login at der “intet skete”.

Undervisningsministeriet skal vist sætte deres IT folk til at kigge i logfiler 😉

2 replies on “Min Kompetencemappe – Online database for real kompetencer”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *