Categories
Historier/Stories Music Technology

Mork er landet – jeg MÅTTE bare have en iPod nano

Steve: “You have an iPod?”
Madonna: “Of course Steve, which one don’t I have, you come out with a new one every week – you GOT to stop being so prolific…”
Steve: “Well we might have to “disappoint” you today.”

Hvis det var en “skuffelse” der var i vente, så kan jeg ikke vente indtil Steve gør det modsatte…Ser I kære læsere, Steves jeans har, som normalt, to lommer forrest. Den store ER jo beregnet til en iPod eller en iPod mini, men hvad er det lige den lille er beregnet til?
Tjah, nu ved vi det…En iPod nano! Den nyeste baby, i ordets egentlige forstand, i iPod familien.

iPod nano er virkelig som sloganet siger “Impossibly small”, dimensionerne er kun 9,0 x 4,0 x 0,69 cm med en vægt på blot 42 gram, men i modsætning til Apples hidtil eneste ikke-harddisk baserede iPod – iPod shuffle – så er der her tale om en rigtig iPod, med display, klikhjul osv. Ikke nok med det, iPod nano ERSTATTER verdens mest populære MP3 afspiller, iPod mini – det er da for frækt!

iPod nano kommer i to modeller en 2GB og en 4GB version, og to farver “iPod hvid” og sort -der ser rigtig sej ud. Jeg har naturligvis en signature colour hvid 4GB nano, og anmeldelsen er baseret på den version. Jeg har primært testet kombinationen Apple PowerBook 12″ G4 og iPod nano, men iTunes fungerer ligeså godt på PC som på Mac.

iPod nano packageSom sædvanlig er udpakningen af et Apple produkt en nydelse i sig selv. Indpakningen er holdt i sort med tekst og Apple logo i sølv, det ser rasende sejt ud. Når man så pakker ud, det sædvanlige Designed by Apple in California! Selve kassen, åbnes som et CD boks sæt, der er designet med en lomme til vejledninger, kabler og software til venstre og en fordybning til højre hvor nanoen er gjort fast med det sædvanlige gennemsigtige Apple tape, og displayet har en sticker med det ultra coole iPod slogan “don’t steal music” på Engelsk, Fransk, Tysk og Japansk. Installationen gik som en leg, og selv jeg har INTET imod at følge brugsanvisninger, når de ikke er længere, og i øvrigt er på et ikke-maskin oversat dansk, som det ellers er gængs med så megen forbruger elektronik.
iTunes foreslår selv at oprette en playlist og et Podcast bibliotek. Det blev til 600+ sange og podcasts. Selve kopieringen går rasende hurtigt via. USB 2.0,og så var nanoen klar til brug, jeg var også imponeret over hvor hurtigt mit eksemplar var fuldt opladt. Nu skulle den testkøres, eject i iTunes og så rykker vi.

Det første man bemærker er hvor god den lille farveskærm er, jeg elsker min shuffle, men det er nu behageligt at have en skærm, specielt når man har flere dages musik på dimsen.

Det vigtigste lyden. Jeg er tilfreds med lydkvaliteten i shuffle, men nanoen spiller så englene holder en fridag – i en direkte sammenligning med shuffle er der tydligt bedre defineret mellemtone og diskant. Da nanoen er en ægte iPod, så har man desuden muligheden for at equalise lyden. shuffle er måske et lidt for kompromisløst produkt.

iPod nano føles "rigtig"Og så er der størrelsen og vægten, den FØLES bare rigtig, det skal opleves. Ja jeg MÅTTE investere i et par jeans, og Apple HAR sørme designet efter billetlommen i et par jeans, nanoen passer perfekt.
Jeg har aldrig haft en rigtig iPod før men de danske menuer er gode – igen perfekt oversat. Brugerfladen ligner Mac OS-X i farve valget (Aqua), og det ser godt ud.

Af (sikkert begrænset) interesse så er der er par små spil med, jeg ved ikke om Musik Quiz er standard på iPod, men det er da en meget sjov ting. Med Musik Quiz spiller nanoen et tilfældigt nummer fra biblioteket, viser 5 muligheder for hvad nummeret hedder, og så gælder det om så hurtigt som muligt at finde den rigtige sang. Music Quiz er nu en god måde at lære sin egen musik at kende på, og så kan den bruges som selskabsleg.

Af andre spil er er der et gammelt breakout spil, en 7-kabale, og et lidet politisk korrekt Parachute spil. Parachute går ud på at skyde helikoptere ned, og hvis de når at få sluppet et par airborne rangers løs først skal de også nakkes før de lander på jorden. Det der overraskede mig mest er hvor god en controller et klikhjul er, men det kan naturligvis kun anvendes til simple spil med 1-D navigation, selv om det også er lykkedes at gøre 7-kabelen betjenbar med et klikhjul.

Der er et indbygget ur er som standard sat op til Cupertino CA, men man kan bare oprette sine egne ure med lokale tidszoner, og jep København er med på listen over byer. Og så er der skam også blevet plads til et stopur.

nanoen giver også mulighed for at få sine fotos med i lommen, og det virker lige så godt og hurtigt som på iPod Photo. Elsker den feature, det skal ses.

Jeg er en relativt ny Macaddict, så alle mine kontakter og aftaler opbevarer jeg i Microsoft Office Outlook. Da nanoen er et Apple produkt, syncer den bedst med Apple software på Mac, så jeg benyttede lejligheden til at kopiere mine kontakter til Adresse bogen, det var naturligvis lettere sagt end gjort, her skulle jeg bare have fulgt Apples vejledning – så kan jeg lære det. Men operationen lykkedes, så nu er jeg færdig med Outlook og dens binære djævle format.

Img 1080nanoen var kærlighed ved første blik, jeg bestilte den straks efter Steves keynote uden først at røre – det er i ALLE livets forhold ikke noget der er anbefalelses værdigt, og man skal jo passe på med at spille alt for moderne. I medierne har der været en diskussion om at der skulle være problemer med skærmen på iPod nano, samt at den bliver ridset meget nemt. Apple har delvist erkendt at der er problemer, og min har da også allerede fået nogle ridser der irriterer mig, specielt når man ser fotos – men det virker nu som om det er til at leve med – og jeg vil stadig give nanoen mine varmeste anbefalinger. Det er nok en god ide at dyrke sikker iPoding, “let the nano wear a condom”.

Produkt: iPod nano 4GB/Hvid
Producent: Apple Computer
Design: 5/5 (den er SMUK)
Mekanisk design 4/5 (problemerne med ridserne kan tyde på problemer, derfor ikke top karakter)
Lyd: 4/5
Features: 5/5

Konklusion: Med iPod nano har Apple givet konkurrenterne seriøst baghjul, det kan naturligvis overgås, men mon ikke det bliver Apple der også tager det næste skridt, jeg venter spændt. Mit stille håb er at Apple fortsætter med at fokusere på musikken, og ikke lader sig lokke ind i et feature ræs. Mange efterspørger radio i en bærbar musik afspiller, jeg siger at det ikke er nødvendigt, når man har så megen lager plads så man har sin egen “radiostation” med, der samtidig kun spiller den musik man selv har, og derfor kan li’. Og når der så samtidig er adgang til kvalitets Podcasts som f.eks. TV2-Nyhederne, eller DRs HARDDISKEN, så savner jeg ikke radioen.

Hvordan kan nanoen forbedres? Den kommer utvivlsomt med mere lager kapacitet og muligheden for video, som det ses på den nyeste iPod. Muligheden for at optage er heller ikke så relevant, men det kunne da være nyttigt så man kunne bruge sin iPod som diktafon, noget jeg en sjælden gang har brugt min iPAQ og iRiver til, mikrofonen skal så bygges ind i iPoden.

Og så skal man måske overvinde sin trang til at bære nanoen i billetlommen, det er en sikker vej til “ridser i lakken”.

Men, alt-ialt, specielt for et første generations produkt, er nanoen tæt på det sublime, med klar fokus, som altid, på musikken. Bravo Apple.

One reply on “Mork er landet – jeg MÅTTE bare have en iPod nano”

Jeg har siden fundet ud af at riserne kan fjernes yderst effektivt med Brasso, her er en vejledning:

Todd’s Blog

Jeg har også købt Apples nano tubes, men jeg tvivler på at de yder ret meget beskyttelse til skærmen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *