Categories
'i dag' (Danish) Blogs

Tim O’Reilly opfordrer til “god blogskik”, og foreslår et etisk regelsæt for bloggere

O’Reilly Radar > Draft Blogger’s Code of Conduct

Tim O’Reilly vil gerne være blogosfærens Emma Gad, derfor har han foreslået at der indføres en “code of conduct” dvs. et etisk regelsæt for bloggere, det jeg vil oversætte til “god blogskik”.

Overskriften er (oversat fra det første udkast):

Vi hylder blogosfæren fordi den omfavner ærlig og åben samtale. Men ærlighed behøver ikke at betyder mangel på god skik. Vi fremlægger disse “Retningslinjer for god ‘blogskik'” i håbet om at det kan hjælpe med at fremme en kultur der støtter både personlig udfoldelse og konstruktiv dialog.

Umiddelbart synes jeg det lyder som en god idé, og Tim O’Reilly er jo ikke en Hr. Hvemsomhelst, så man skal da lytte til det manden foreslår.

I forbindelse med forslaget, er der også blevet udviklet nogle udkast til nogle “advarselsskilte” (badges), og desværre har debatten på O’Reillys Radar handlet lidt vel meget om dette, i stedet for en debat om retningslinjerne.

Baggrunden for forslaget til god ‘blogskik’ skal bla. søges i en høj profileret sag hvor der blev fremsat trusler mod den kendte blogger Kathy Sierra.

Første udkast foreslår følgende retningslinjer for god ‘blogskik’ (kun overskrifter):

  1. Vi tager ansvar for vores egne ord og for de kommentarer vi tillader på vores blog
  2. Vi siger ikke noget online som vi ikke ville sige personligt.
  3. Vi taler sammen privat før vi svarer offentligt.
  4. Når vi føler at en bliver uretmæssigt angrebet, handler vi.
  5. Vi tillader ikke anonyme kommentarer.
  6. Vi ignorerer “troldene”.

Det meste af dette er jo sund fornuft, og jeg kan specielt godt lide, at der tages udgangspunkt i, hvordan man opfører sig i den virkelig verden, punkt 1 er jo ikke meget andet end §77 i grundloven (ja det er den paragraf der omtaler ytringsfriheden, som er uindskrænket men under ansvar overfor domstolene).

Jeg synes at man som blogger skal tænke over god ‘blogskik’, personligt tillader jeg anonyme kommentarer, men alle kommentarer bliver modereret, jeg tror faktisk ikke jeg har tilladt ret mange anonyme kommentarer, men det burde nu ikke være nødvendigt at at udstyre sin blog eller sit forum med en “advarselsskilt”, men igen det er fint at have retningslinjerne i baghovedet.

For en månedstid siden overtrådte jeg selv god blogskik, ikke på min blog, men i et forum. Jeg fik en henvendelse, og jeg reagerede på den. Belært af den erfaring, ville jeg nok tilføje et ekstra punkt til det etiske regelsæt, om at blogindlæg bør være eksempler på seriøs debat, og være underlagt samme etik som journalister er underlagt.

Det afhænger naturligvis af bloggens karakter, men der er vel ingen grund til at opfinde sit eget etiske regelsæt, når der nu er århundedvis af erfaringer at trække på.

Se også:
Wiki-based review process on blogging.wikia.com

3 replies on “Tim O’Reilly opfordrer til “god blogskik”, og foreslår et etisk regelsæt for bloggere”

Enig, selvfølgelig skal de etiske regler være lidt mere lempelige på nettet, hvor vi eksperimenterer. Men god opførsel og høflighed er nu vejen frem, og hvis man kommer til at gå over stregen, og dér har jeg også selv været skyldig, så er det bare med at få det rettet op.
Det, som troldene ikke har fattet er, at vi ikke længere kan gemme os – vi er synlig som aldrig før, og derfor skal vi kunne være os selv og hinanden bekendt.

Nå, me indne jeg bliver for tanteagtig, så skal jeg vist have hørt Harddisken fra i aften, som tager emnet op.

Også enig, “vores” medie vokser op med lynhast, det er vigtigt at vi ikke gemmer os i det “andet liv”, men holder os til det vi har (og ALT kan googles).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *