Categories
Blogs Computere og Internet Historier/Stories Technology

Tak medielicens, nu ved jeg hvem jeg er

Licenslovgivning

“Advarsel”: Dette er jo et politisk indlæg – oh well, nu er valgkampen jo ovre, så man kan jo tillade sig at tale politik igen 😉

Jeg føler mig hensat til fiktionens verden, takket være et brev jeg modtog lørdag:

[…] Erhvervsvirksomheder med mindst én ansat og offentlige institutioner skal betale medielicens […]

[…] Hvis adressen skal tilmeldes, kan i indsende dette brev i den vedlagte svarkuvert. […]

Dette er et udsnit af det rent Kafkaske brev som jeg har modtaget fra DR.

Og det slutter:

[…] Hvis denne adresse for nylig er blevet tilmeldt til medielicens, beder vi jer se bort fra dette brev og undskylder ulejligheden […]

Hvad mon der sker hvis man ikke reagerer på dette, og undlader at returnere brevet, som man bliver “opfordret til”?

Jeg mener ikke at jeg er pligtig til at betale erhvervs medielicens, da jeg betaler privat, og da mit firma kun har en adresse, fordi man ikke kan undlade at have en. Herudover har mit firma ikke udbetalt løn til den eneste ansatte, yours truly, i over 1,5 år.

Der er dog næppe tvivl om at jeg, ifølge loven, er pligtig til at betale erhvervsmedielicens, men jeg orker, helt ærligt, ikke at undersøge om jeg er pligtig til at betale den – for DR Licens har ikke fremsendt reglerne, dem skal man selv finde på Internettet. Jeg har tænkt mig bare at afvente, og “se hvad der sker”.

Noget helt andet er, at jeg ikke mener at det p.t., giver mening at tale om mobiltelefoner som licenspligtige, da man, i praksis, kun kan bruge dem til at hente indhold fra DR, hvis man f.eks. tegner et 3tv abonnement.

Jeg antager at jeg har modtaget dette brev fra DR, enten fordi de sender det til alle ikke registrerede erhvervsvirksomheder – nogle skal jo betale for det skandaløse, og helt unødvendige, mediehus – eller også er det fordi jeg er blevet 3 kunde.

Jeg tror på det første er tilfældet, da brevet er påført et KOB id og en virksomhedstype (ApS).

En ting er sikker, KOB har tjent rigtig gode penge på at agere mellemmænd i denne sag, og fantastisk timing, brevet kom efter valget.

Jo kreativiteten er i højsædet hos etaten.

Tak medielicens, og navnet er K, Joseph K., eller var det Dent, Arthur Dent?

3 replies on “Tak medielicens, nu ved jeg hvem jeg er”

Siden jeg skrev dette indlæg har en af mine læsere gjort mig opmærksom på at det fremgår klart af medielicens aftalen, at virksomheder der drives fra en privat bopæl ikke skal betale erhvervsmedielicens.

Hmm… Så er det vel bare at oprette et firma på egen adresse, hvis man ikke ønsker eller finder det uretfærdigt at betale licens. Det er jo gratis.

Jeg kan ikke forstå noget… Jeg har netop købt en computer (havde ikke en før). Nu har jeg fået en regning fra licenskontoret om, at jeg har anskaffet mig et lienspligtigt apparat. Det er da også rigtigt, at en computer KAN være licenspligtig. Men er det ikke kun, hvis man har en internetforbindelse?

Jeg har betalt licensen, fordi jeg ikke gad at få en rykker. Samtidig spurgte jeg meget specifikt manden i Fona, om det var et licenspligtigt apparat, jeg var ved at købe. Jeg spurgte, fordi jeg i forvejen ikke har licenspligtige apparater og ikke har råd til licens. Manden svarede, at det var det ikke.

En uge senere ligger der en opkrævning i min postkasse, hvor der står, at min forhandler har oplyst om, at jeg har købt et licenspligtigt apparat. Jeg går i Fona og taler med chefen, som blot spørger, om jeg regner med, at de ansatte kan reglerne for licens. Jeg siger, at det regner jeg med, fordi de forhandler licenspligtige apparater.

Og hvis den mand, jeg købte min computer af, ikke kendte til reglerne, burde han have nævnt, at han ikke vidste det, men ville undersøge det. Se, det er dårlig service. Fup og fidus!

Du skulle vel ikke tilfældigvis have et godt råd til, hvad jeg kan gøre ved denne sag? Jeg kunne selvfølgelig prøve Forbrugerstyrelsen/nævnet.

I øvrigt synes jeg, at det er et finurligt brev, DR sender ud til virksomheder:

“[…] Erhvervsvirksomheder med mindst én ansat og offentlige institutioner skal betale medielicens […”

Er der ikke altid mindst en ansat i en virksomhed?

Det vil desværre ikke virke at oprette et firma på adressen, da du skal betale licens på privat adressen.

Jeg er helt sikker på at det er Internet forbindelsen der har betydning, som jeg ser så skal du bare undlade at betale, men naturligvis ringe/skrive til licenskontoret at du vil afmeldes da du ikke er licenspligtig.

Men jeg er desværre bange for at den er god nok.

Hvis dit apparat kan koble sig op trådløst så er du licenspligtig, det gælder også hvis du har en mobiltelefon.

Her er den fulde ordlyd at reglerne:

Hvad er et licenspligtigt apparat

Medielicens
Hvis du har et af følgende apparater, skal du betale medielicens:

  • Tv-modtagere eller tilsvarende billedfremvisere
  • Pc’ere eller tilsvarende enheder, der kan modtage og gengive billedprogrammer eller -tjenester, såfremt der samtidig via apparatet er adgang til internet eller andet netværk med en hastighed på 256 Kbit/s eller derover
  • Pc’ere med modtageenheder, der kan modtage og gengive billedprogrammer og -tjenester via radiobølger eller netværk (tv-tunere)
  • Andre enheder, der trådløst kan modtage og gengive billedprogrammer og -tjenester, der er udsendt til almenheden, herunder for eksempel PDA’ere, mobiltelefoner med internetadgang med mere

Radiolicens
Virksomheder og institutioner skal ikke betale radiolicens.

I praksis betyder det at alle er licenspligtige. Så lav dog for pokker reglerne om så de er til at forstå og administrere, og opkræv licensen over skatten. Det vil også gøre det lettere at holde DR ansvarlig over for Folketinget.

Mht. sætningen om “mindst en ansat”, så var det netop også den sætning jeg fandt “Kafkask”…Jeg synes da også at der normalt vil være mindst en ansat i en virksomhed, men nu findes der jo selskaber der bare er juridiske enheder, og derfor ikke har ansatte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *