Categories
'i dag' (Danish) Blogs

Marina Abramović – performancekunstens moder #SMKFridays

Var til #SMKFridaysStatens Museum for Kunst den 7. februar 2014, hvor jeg bla. så den fine dokumentar “The Artist Is Present” om performancekunstneren Marina Abramović, her er et bevægende klip, hvor hun genforenes med sin tidligere partner Ulay, i har sikkert allerede set det.

Klippet er fra dokumentaren, der blev produceret i forbindelse med den store retrospektive udstilling på “MoMA The Museum of Modern Art” i 2010, hvor Abramović, hver dag under hele udstillingens tre måneder, var “tilstede”.

Konceptet var at Abramović sad på en stol i udstillingens åbningstid. Overfor Abramović var der placeret en anden stol, og her tog gæsterne skiftevis plads. Herefter var gæsterne bare tilstede med kunstneren, uden at bevæge sig og uden at tale. I begyndelsen af performancen var der stillet et bord op mellem Abramović og den anden stol, det viste sig at bordet mest var der for at gøre sikkerhedsfolkene glade, og de gik til sidst med til at bordet blev fjernet, det gjorde helt sikkert oplevelsen meget mere intens og nøgen. Abramović gjorde dette i i alt 716 timer og 30 minutter, det er helt vildt, jeg holder højst 45 minutter, det er vist på tide at gå i træningslejr.

Efter jeg havde set filmen følte jeg at jeg havde været tilstede, forbindelsen transenderede filmlærredet, og jeg gik afslappet hjem, som efter en meditation.

Mht. #SMKFridays er jeg lidt ambivalent, først og fremmest var jeg skuffet over at der kun blev vist 15 minutter af Abramovićs performance “Art Must Be Beautiful, Artist Must Be Beautiful“, den skulle være 45 minutter lang, og støjen i “Salen” ødelagde desværre også oplevelsen, men det er jo en fredagsbar så man må vel forvente en del støj, og det er da dejligt at der kommer så mange mennesker på Statens Museum for Kunst.

“Art Must Be Beautiful, Artist Must Be Beautiful” er indkøbt af museet, så jeg antager at man kan se den i sin fulde længde og under mindre støjende forhold.

Da jeg gik var der en lang, lang kø for at komme ind, så jeg kan kun anbefale at man kommer i god tid. Næste #SMKFridays bliver den 7. marts 2014, under titlen “Jorn og bordfodbold”, det lyder interessant.

For mere om Marina Abramović, følg MARINA ABRAMOVIC INSTITuTE

Til sidst en stor tak til @koefoed på Twitter for inspirationen til at gå til dette arrangement.

2 replies on “Marina Abramović – performancekunstens moder #SMKFridays”

Hej Kim, Abramovic-værket vises hver dag i den normale åbningstid fra nu af indtil 7. marts i samme rum som i fredags. Men så vidt jeg ved er og har det altid kun været i underkanten af 15 min. Jeg forhører mig ad. Jeg er helt enig i, at der var en tak for meget larm, men håber du havde en god aften alligevel. Mvh Magnus, Oplevelsesproducent SMK.

Hej Magnus,

Tak for din kommentar, og som jeg håber det fremgår havde jeg en virkelig god aften.

Min bemærkning om at værket skulle vare 45 minutter er baseret på at det stod i slutningen af filmen, det er ikke baseret på vished om at filmen findes i udgaver der er længere end 15 minutter.

Mht. larmen, så synes jeg, alt i alt, det er til at leve med, ideen er jo at øge interessen for museet, og den opgave synes jeg i løser rigtig godt, det har i hvertfald ikke skræmt mig væk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *