Categories
'i dag' (Danish) Blogs Bookmarks Computere og Internet Education/Undervisning Hackers Resources Udfordring Undervisning

#uge2014_07 Økonomi-#udfordring for @kim_bach: Jeg tabte, brugte en daler for meget, men…

Som i, kære læsere, vist har opdaget på Twitter, Google+ og Facebook så er jeg ret glad for @lenkaotaps projekt Udfordring.dk.

Konceptet er dette:

Udfordring.dk er pt en personlig blog med ugentlig udfordringer for sportens, selvudviklingens og eksperimentets skyld.

Ejet og vedligeholdt af Lenka (& Lenka) (red: har de mon samme Twitter-profil?).

Så hvad har det med reglerne for Fight Club at gøre? Ikke andet end at de har inspireret de to første regler for BarCamp:

The Rules of BarCamp

1st Rule: You do talk about BarCamp.
2nd Rule: You do blog about BarCamp.

Det synes jeg passer fint til udfordring.dk;

The Rules of Udfordring.dk

1st Rule: You do talk about Udfordring.dk.
2nd Rule: You do blog about Udfordring.dk.

Der er som bekendt 8 regler, de sidste 6 har jeg ikke omformuleret (endnu), og det er vel også op til Lenka (og Lenka).

Udfordret

Jeg har deltaget i samtlige udfordringer indtil videre, med svingende succes, men i uge 7 2014 skulle det handle om økonomi:

I denne uge skal der fokus på hvad der egentlig når at ryge ned i kurven på en uges penge, både fysisk og online. Jeg har sat en max-grænse på 500 kr for ugen, med eneste undtagelse den bryllupsgave jeg skal købe til på lørdag.

Jeg hoppede straks på, og satte samme loft, og det burde være lettere for mig da jeg, i modsætning til Lenka (og Lenka), er enlig og – vist (nogle vil sikkert være uenig) – heller ikke udsat for det ekstra benspænd at jeg også er en anden end mig selv.

Hvordan gik det så? Jeg tabte! Men…

For det første må jeg konstatere at jeg har tabt :-(:

Jeg har brugt 502,10 kr.., altså sølle 2 kr. og 10 øre over budgettet.

Jeg skulle aldrig have givet de 6,50 kr. i drikkepengeCafé Nutid i fredags, faktisk udgør det 1,29% af budgettet…

Tweeting my day-away-e-oh, eller mit liv som “hulledame

Rosetta
Billede: Wikimedia Commons User:Hansjorn

Hvordan er det så gået? Tjah, jeg “hullede”, dvs. Tweetede, alle udgifter, indtægter og andre relatede ting og markerede (taggede) med Økonomi og #udfordring, og så er det er jo legende let at lave en Twitter-widget. Jeg markerede også mine Tweets med #debit:beløb, #kredit:beløb og #valuta:iso_4217 (https://da.wikipedia.org/wiki/ISO_4217) og #kassebeholdning:beløb.

Jeg har indsat en Twitter-widget i bunden af denne artikel, så du kan se hvor meget jeg fik “hullet”.

Vi kan beskrive et Økonomi-#udfordring hulkort, aka. Tweet, på denne måde i EBNF:

oekonomi_udfordring = blanktegn, "Økonomi-#udfordring", blanktegn, ["#debit:"], blanktegn, ["#kredit:"], blanktegn, ["#valuta:" iso_4217], ["#kassebeholdning:"], fritekst ;

blanktegn = " "{" "}

beloeb = tal, { tal }["," tal, [ tal ]]

tal = "0" | "1" | "2" | "3" | "4" | "5" | "6" | "7" | "8" | "9"

iso_4217 = latin_bogstav, latin_bogstav, latin_bogstav

latin_bogstav = "A" ... "Z"

fritekst = { unicode_tegn }

Jeg har samlet alle mine “hulkort” op i et regneark, dette kunne naturligvis have været automatiseret, specielt nu hvor jeg har noget EBNF til at fodre en fortolker med, men jeg gjorde det manuelt.

Regnearket er på Google Drive #uge2014_07 Økonomi-#udfordring for @kim_bach

Transport – en aktiv uge

For det andet så er den største udgiftspost transport med kr. 216,40 udgør den hele 43,10% af budgettet, det skyldes at jeg har været i København tirsdag (#tagINTERNETTETtilbage) onsdag (niecen, familien og opsøgning af gamle stamsteder på Vesterbro), torsdag (foredrag om hisba og Vesper i Hellig Kors) og fredag (orgelkoncert i Trinitatis Kirke og Natkirke i Vor Frue).

Alt i alt, en meget aktiv uge.

Jeg var også udsat for et benspænd, i at jeg ikke kunne finde mit Rejsekort da jeg skulle af bussen tirsdag, det resulterede i en dummebøde. Uden den havde jeg holdt mig under budgettet (kr. 481,50). Man kan også overveje om jeg ikke skulle anskaffe mig et periodekort, på en normal uge er jeg i København 2-3 gange (mandage og torsdage, og ofte også tirsdage).

Alternativt kunne jeg begynde at cykle, der er ikke så voldsomt langt til København fra Taastrup – mindre end 20 km – og jeg har da cyklet vejen ofte. Desværre er min cykel i stykker, og jeg har ikke råd til at få den repareret, noget af en ond cirkel.

Mad – her er der meget at spare

mad brugte jeg kun kr.112,20, svarende til 22.35% af budgettet, man kommer langt med havregryn og rugbrød og så var der to dage (onsdag og torsdag) hvor maden var gratis.

Luksus – det skal der være plads til

Der blev også plads til lidt luksus, en enkelt ErdingerHigh-Q og en kop kaffe på Café nutid, alt i alt kr. 58,00, men det er alligevel 11,55% af budgettet.

Vi fortsætter da!

Det var lærerigt at tage økonomi-udfordringen, i næste uge vil jeg fortsætte med at holde øje med mine udgifter uden at sætte et budget, og da jeg skal til hele to fødselsdage samt betale et kursusgebyr, bliver det en dyr uge.

Jeg vidste godt at jeg bruger mange penge på transport, jeg vil tro at det ligger på 30% i normale uger.

I næste uge er det ikke sikkert at jeg vil Tweete alt, mine følgere er sikkert godt trætte af det, men på den anden side er det jo let at filtrere det fra, og Twitter er min hukommelse.

Det kunne bestemt også være sjovt at lege med at automatisere indsamlingen af Tweets og lave dem til et regneark, og her skal det nævnes at jeg har hentet inspirationen til synkaksen for mine “hulkort” fra DidThis en “quantified-self” platform. DidThis hed tidligere Quantter og jeg var en af de første til at teste, jeg fik det faktisk til at bryde ned mens de var midt i en præsentation, da jeg Quanttede som en sindsyg (bingo! :-)).

Jeg kan tilføje at kassen stemmer, jeg har kr. 6,50 i kontanter i lommen, og da jeg havde indtægter fra flaskesamling på kr. 61,50, vandt jeg måske alligevel 🙂

Næste uges udfordring er i øvrigt også i livsstilskategorien: “motion”, så måske jeg skal se at ofre penge på at få den cykel repareret…

Her er mine “hulkort” for økonomi-#udfordring

One reply on “#uge2014_07 Økonomi-#udfordring for @kim_bach: Jeg tabte, brugte en daler for meget, men…”

Ej come on! Det vil jeg nu kalde bestået! Selv med de 2 kr over, medmindre man virkelig går op i detaljer 😀 – men derudover har du jo solgt flasker (det var jo så godt nok også mange) og disse må jo gerne lægges til beløbet.

Godt gået! Og i forhold til at du har haft et tomt køleskab er det godt nok også imponerende få madudgifter du har haft. Jeg har haft deromkring også (lidt mindre) men jeg har levet af ting i køleskabet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *